2019. december 10., kedd

Hat hét Nepálban - Előszó

Elmentem 6 hétre Nepálba. Szóval a beszámoló címe adódott elég könnyen, kicsit a Hét év Tibetben című film ihletésére is.
Miért Nepál? Miért ilyen hosszú időre? Az én top 3as, utazós bakancslistámon Új-Zéland, Izland és az Everest Base Camp (EBC) trek szerepel(t). 2 éve megvolt Új-Zéland (de persze lenne még miért visszamenni oda is), Izland még várat magára, és idén jött el az idő ez EBC-re. Azért lett hat hét, mert miközben az EBC-ről gondolkodtam, olvastam vagy éppen valakivel beszélgettem, időről-időre felbukkant egy másik név is. Az Annapurna. Szóval azt gondoltam, h ha már elmegyek Nepálba, akkor nem csak EBC lesz a programban, hanem Annapurna is. Attól függően mit szeretnél, vagy mire vállalkozol 1-1 trekking valahol 10 és 20 nap között van. Én úgy terveztem h egyikre és másikra is 16-18 napot szánnék, aztán kell ugye 2-3 nap előtte, utána és a kettő túra között is. Szóval ez a matek kiadja a 6 hetet.


Mi az a trekking? Egyszerűen szólva túra. Túra akár magashegységben is, amihez nem kell speciális technikai felszerelés (pl hágóvas, jégcsákány, kötél-használat, stb.)
Mi az az EBC? Everest Base Camp rövidítése. Igen ez az az Everest. A hegy. A 8848m-es, amit Chomolungma-nak, esetleg Sagarmatha-nak is nevezhetünk, függően attól h tibeti vagy nepáli nevén nevezzük. Az EBC trek tehát a Mt Everest alaptáborához vezető túra. Van ilyen az Annapurnához is, meg még sok máshová is. És akadnak nem oda-vissza utak, hanem körtúrák is, akkor pedig Annapurna Circuit-ként vagy Round-ként hivatkoznak rá. Az Annapurna esetében a körtúra például nem megy az alaptáborhoz. Az Everest esetében pedig az alaptáborból nem látszik maga a csúcs. Ezek csak így alapozásként mielőtt a saját élményeimbe belemélyedünk. Kérem fogadjuk el h amikor az Annapurna régióban tett túrára hivatkozok akkor Annapurna vagy ACAP névvel fogom röviden emlegetni, ha pedig az Everest régióban akkor Everest vagy EBC lesz a megnevezés. A hasonló névvel illetett csúcsok a világ legmagasabbjai közé tartoznak. Nem jártam egyik csúcson sem, ennek ellenére lehet azt fogom írni, h "amikor az Everesten voltam", de ez csak azt hivatott kifejezni, h ez Everest régiós túrát az Annapurna régiótól egy rövid kifejezéssel megkülönböztessem.

Lesz szó, sherpákról, guide-okról, porter-ekről. Kik ők?
A sherpa alapvetően egy népcsoport (mint a palóc, székely, csángó), csak a nyugati világban ezt leginkább általánosítva használjuk, és legtöbbször sherpának nevezzük azt is, aki a cuccot cipeli, meg azt is aki kalauzol, vagy az öszvéreket hajtja. Szóval nem minden nepáli sherpa. Elég sok népcsoport van (pl tamang, newari, magar (igen!), gurung, vagy barai) Nepálban, amiből egy a sherpa. A trekking során vagy nincs semmi segítőd, vagy van guide-od és porter-ed. Vagy csak az egyik. Vagy esetleg egy porter-guide-od. Lehet hogy ezekből egyik sem lesz sherpa. A guide a te vezetőd. Mint az idegenvezető. Ő az, aki tudja az utat, elintézi neked az engedélyeket, vagy gondoskodik arról h legyen ebéded, vigyáz rád, beszéli a helyi nyelvet, amit te valószínűleg nem és beszél kicsit (vagyon nagyon jól) angolul, esetleg franciául vagy németül. Szóval a létező összes helyzetben segít. Érdemes jóban lenni vele, de az sem kizárt h egy két hetes túra alatt jókat beszélgettek és esetleg valamiféle barátság is kialakul. Mindenképpen érdemes megbízni benne és tisztelni azért a munkáért, amit végez. A porter a cipekedő ember. Viszi a felszerelésed, esetleg a teljes túrára szánt kaját, sátrákat. Ő nem feltétlenül beszél veled közös nyelvet, és igazából igyekeznek is elbújni hogy "ne legyenek láb alatt", de valójában elég sok háttérmunkát elvégezhetnek, azért h neked jó legyen. Komplex expedíciókon lehetnek még szirdarok, szakácsok, nem tudom mi más pozíciók, akik mind valami helyi népcsoportból származnak, de nem feltétlenül sherpák.

Akklimatizáció: az emberi test alkalmazkodása a magashegyi körülményekhez. Itt Magyarországon nem mondhatjuk h nagy tengerszinti feletti magasságok vannak. Ha hírtelen felmész pl 4000m magasra, jó eséllyel rosszul fogod érezni magad: fejfájás, szédülés, étvágytalanság, alvászavar vagy akár komolyabb dolgok. Testünk tud ezekhez a magasságokhoz alkalmazkodni, de minél lassabban haladunk felfelé, annál jobb. Majd később írok még erről...

Kathmandu: Nepál fővárosa. KTM rövidítéssel fogok rá hivatkozni

Melyik (Annapurna vagy Everest) a szebb? Melyiket javaslom inkább? Javaslom, h mindkettőt keressük fel és döntsünk magunk. A szebb vagy jobb megítélése szubjektív dolog. Mindkettő régió a Himalájában van és mindkettőhöz leginkább Kathmandun keresztül vezet az út (lehet éppen India felől is közelíteni). De íme néhány szempont ha esetleg dönteni kell, ezeket érdemes figyelembe venni szerintem, ha az a kérdés h melyik Himalája túrát csináljuk.

Annapurna ha (a felsoroltak között nincs ÉS kapcsolat):
  • alacsony költségvetésű túrára mennél
  • kevés időd van (túrára szánt napok száma) //ez mondjuk nem teljesen igaz. az Everesten is lehet 10 napos túrát csinálni//
  • semmiképp sem szeretnél guide-ot fogadni
  • lassabban akarsz emelkedni, mert semmi akklimatizációd nincs
  • kevesebbet akarsz fázni

Everest ha:
  • jó az akklimatizációd és nem gond h gyorsan magashegyi körülmények közé érkezel és sokáig magasan is maradsz
  • sok 7-8ezres csúcsot akarsz látni
  • a komolyabb fizikai megterhelés nem gond vagy épp arra vágysz
  • nem a költségek a legszűkebb keresztmetszet
  • ha jól bírod a hideget

Egy gyors kalkuláció az Annapurna túrámat figyelembe véve (minden ár körülbelüli és leginkább a legolcsóbb lehetőséget képviseli, forintban):
  • Budapest - Kathmandu menettérti repjegy: 250ezer hacsak nincs valami akció
  • KTM - Beshisahar, Jomsom - Pokhara és Pokhara - KTM utak megtétele mikrobusszal: összesen 10ezer
  • reptér - szállás - reptér taxi KTM-ban: 4500
  • szállás - pláza - szállás taxi KTM-ban: 3000
  • Nepáli vízum 30 napra: 15ezer
  • TIMS és ACAP card: 15ezer
  • 2x 2 éjszaka KTM-ban (túra előtt és után egyszerű de elfogadható hotel): 20ezer
  • 4 nap 3x kaja KTM-ban (itt korekt étkezéssel számoltam): 24ezer
  • 16 napos túra az Annapurna régióban, napi 3x étkezés és szállás: 85ezer
  • a túra során forrás vagy csapvizet fogyasztva, amit tablettával fertőtlenítünk, tehát a vízre nem költünk. 100db tabletta ára kb 2ezer KTM-ban (100 liter vízhez elég)
  • a költségvetésben nincs napi csoki vagy sós rágcsálni való, mert ez szerintem nem létszükséglet. nincs benne egyéb ad-hoc költés sem, ami mondjuk KTM-ban történhet pl emléktárgyak vásárlására. feltételezem h KTM-ban csak olyan városnézés történik, ami gyalogosan elérhető és nem igényel belépőjegyet
  • a túrához speciális felszerelés nem kell. Az én személyes javaslatom h egy jó túrabakancsba menjünk, mert az fogja a bokát és véd a kövektől (pl ha belerugunk), de persze egy pöpec túracipőben is nekivághatunk. a költségvetés feltételezi, h akár a cipő, akár a bakancs és minden más cucc (póló, nadrág, esőkabát, túrazokni, túrazsák, stb) rendelkezésre áll
  • adjunk hozzá még 10ezer forintot néhány gyógyszer fedezeteként (fájdalom csillapító, hasfogó)
  • mindent magadnak intézel, nincs guide, nincs porter, te veszed a repjegyet, foglalod a szállást, szerzed be az engedélyeket

ez összességében: 440ezer magyar forint ha jól adok össze
hogy mit takar az olcsó, de elfogadható hotel, vagy h milyen szállásokra és ételekre számíthatunk a túra során a fent említett összegekért azt majd a blog további része felfedi.
ennél valamivel olcsóbban is ki lehet hozni, ha sanyargatni akarjuk magunkat (kevesebb kaja, puritánabb szállás), de szerintem a szépre lenne jó emlékezni és pozitívan megélni ezt a kirándulást és ehhez egy minimális életszínvonal ott is szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése