2014. május 22., csütörtök

"Szurke" hetkoznapok

Nos nem tudok olyan adrenalin kiugraszto elmenyekrol beszamolni, mint legutobb. Nezzuk kicsit milyennek lattam az itteni hetkoznapokat.

Vendegkent majdnem minden erdekes itt. Az elso eszrevetel az volt miutan megerkeztem, h rengeteg autopalya van, es megtobb auto. Az utakat szinte folyamatosan epitik, ehhez kepest a teve folyamatosan kozvetit a dugokrol. Es van dugo boven, mert mindenki mindenhova kocsival jar es folyamatos a forgalom. Nincs olyan h hetvegi nyugalom. Utaztunk vasarnap delutan es reggel, szombaton is es soha nem volt olyan h egyedul ereztuk volna magunkat az uton. Az utak pedig sokszintesek. Szoval amig nalunk van 1-1 feluljaro, vagy pl az autopalya felett atvezetett le- illetve felhajto, itt ezek tobb szinten letenek itt. Lentebb lesz 1-2 kep, bar szerintem nem sikerult igazan jo kepet kesziteni, ami kicsit is elethuen visszaadja ezt. Kb 2 het utan mar nem kerekedett a szemem minden ilyen "keresztezodesnel", szoval hozza lehet szokni. Legalabb is a nezelodes szintjen.




A vezetes ugye nalam nem jatszik, szoval nem tudom milyen vezetni itt, de a kollegakkal beszelgetve errol, vegyes kep jott le. Valaki szerint a vezetes dinamikaja miatt nem olyan stresszes ez, es ha elnezel egy le/fel hajtot akkor sem kell panikba esni, mert par meteren belul lesz egy lehetoseg megfordulni. Masokat eppen a dinamika zavart. Ha nem porogsz, meghalsz. Itt nincs nagy elozekenyseg. Savot akarsz valtani? Gazt adsz es betolod a kocsit a megnyilo helyekbe. Nem annyira figyeltem mennyivel megyunk, de nekem hatarozottan ugy tunt h mindenhol gyorsabban haladtunk (amikor nem volt dugo) mint otthon. Es szerintem koccanas is azert van annyi, mert eleg tempos a menet es kb mindenki a masik fenekeben van. Szoval egy hirtelen fekezesnel nem biztos h van eleg ido megallni az elozo auto mogott.

Ha nincs autod, meg vagy love. Itt a Galleria kornyeken majdnem mindenhol van jarda, szoval eleg jol lehet mozogni gyalog ha hajlando vagy ra. Viszont egy 4-5 merfoldre levo helyre nem biztos h el akarsz setalni, foleg h vissza is kell jonni es foleg h nincs eppen hideg. Turista szemmel nezve, nem sok minden latnivalo van itt. Meg a legkozelebbi park is par merfoldre van. Szoval csaptam ugyan egy setat meg az elso szombaton, de par kepet lottem csak. Van itt egy nagy vizfal, par perce a Galleriatol. Nem vilagos h pontosan miert epult, de eleg erdekesnek tunt h megnezzem. Ilyen felkor alaku es 20m magas. Az egesz alakzaton zubog le a viz, de csak napkozben. A magassag egeszen pontosan 64 lab, ami a szomszedos 64 emeletes Williams Tower miatt van. Ha jol olvastam akkor a vizfal korul 128 fa van elultetve.




Ezen tul tenyleg nincs sok erdekes itt helyben. Viszont van jonehany etterem, es ezekbol eleg sokat sikerult is meglatogatni / kiprobalni. Az ettermekben rendszerint bemutatkoznak a kiszolgalok es mindenki nagyon kedves, figyelmes. Altalaban van ulteto es utana van kiszolgalo. Ha valami nem kerek, lehet kerdezni es kapsz korrekt, reszletes valaszt. Mindenhol adnak valami ragcsalni valot, amig a rendelesed megerkezik. Amire figyelni kell, h ne egyunk ezekbol tul sokat, mert akkor jollakunk mire a rendelt kaja megjon.
Mindenki mondja h itt hatalamasak az adagok. Fura modon ez nekem kb 1,5 het utan tunt fel. Ez ugy ket dolgot jelenthet: vagy nagyon sokat eszek (igaz :) ) vagy eleinte szerencsem volt es olyasmit sikerult rendelni, ami relativ normal adag volt. Az elso igazan megrazo elmeny a 2. penteken volt. Bementem a Daily Grill nevu helyre (Galleriaban) es rendeltem egy levest es egy salatat. A leves sima kis bogres volt. Finom, de hatarozottan nem nagy. Aztan hoztak a salatat. Nem akarok nagyot mondani, de kb 15 percig ettem (pedig en ugye gyorsan kajalok) es szerintem 3-4 csajnak eleg lett volna. Kemeny vagyok, megettem mindet de en ennyire tele meg nem voltam salatatol. Mellesleg a saliban volt csirke, avokado, paradicsom es ki tudja meg minden, de nagyon nagyon finom sali volt (Daily Grill Cobb Salad).

Sikerult persze steaket is enni. Nem keveset. Houstonban van jo par hely erre a celra. De kulonbseget kell tenni Brazil (legalabb is del-amerikai) es amerikai steak kozott. En az elobbibol ettem tobbet, mert ilyen del-amerikai ettermekbe sikerult menni tobbszor. Ebben kozrejatszott, h a Brazil kollegak, akikkel itt az ido nagy reszet toltottem, mindig ilyen helyet valasztottak a kozos kajakhoz. Tudnak is mondjuk jo steak-et sutni. Hogy jobb-e mint az amerikai? Nem tudom. Mas. Szamomra mindketto fogyaszthato, legfeljebb a hangulatom miatt tudom elkepzelni h egyik nap inkabb az egyiket valasszam mint a masikat. Az amerikaiban jobban kijott az eredeti marha-iz, a del-amerikaiak szerintem szeretnek mindenkepp valami fuszert vagy pacot hasznalni. Ez nem baj persze. Az viszont tuti, h en a steak melle egy remek bort jobban preferalok, mint sort. A del-amerikai borok raadasul eleg jok. Ittam Chilleit (Var ha olvasod ezt: hogy kell ezt helyesen irni?) es Argentint. Egyikben sem volt hiba. Egy jo szaraz, voros (esetleg barrikolt) remekul kiegesziti a steaket.

A Galleria kornyeke eleg jo kornyek lehet. Itt csak olyan keglit lattam, amibe szivesen bekoltoznek. Illetve nem. Kivulrol jol neznek ki, de elso ranezesre is latszik h hatalmasak. Itt nem nagyon van kicsi haziko (lakasokat nem tudom). A legkisebb hazak kb 1500 negyzetlab teruletuek, ez kb 140nm. Az egyik kollega azt mondta az o haza 3000sqf, tehat kb 280nm. Allatok ezek (mar bocsanat). Van persze lakasokbol allo lakonegyed is a kornyeken, de az is eleg puccos. Szoval ez itt egy jo kornyek es valszeg nem is olcso.




Meg egy dolog amit megemlitenek. Van itt egy madar. Fekete es eleg rikacsolo hangja van. De sok van belole itt a fakon. Nem is nagyon felnek, legalabb is egyet sikerult olyan 6-8 meterrol lefotozni es eleg sokaig ult ott az agon.


2014. május 18., vasárnap

Sixflags - Texas zaszloi

Szombaton elmentunk allatkodni. Kicsit korrigaljunk ezen. Szombaton 4en utnak indultunk. Gabor (JG) volt a "felbujto". JG szereti a vidamparkokat es javasolta h a Dallashoz kozeli Sixflags parkot (Sixflags Over Texas) meg kene latogatni. Dallas azonban  ~400km Houstontol. Szoval kellett valami jarmu amivel odajutunk. Masik Gabor (LG) itt el Regivel es megkerdeztuk oket, nem akarnak-e vilagot latni. Szerencsenkre akartak. Ezuton is koszonjuk.

Szoval reggel 6kor nekivagtunk a 4 oras autozasnak. LG es Regi nem jottek a parkba, ok azt terveztek h Dallasban neznek meg 1-2 dolgot, amig mi igyekszunk tulelni JG-vel. Kicsivel 10 utan ki is dobtak bennunket a bejaratnal. Egy kis sorban allas utan be is jutottunk es rogton celba vettuk New Texas Giant nevu "jatekot".
Ez a park arrol szol h mindenki talalhat benne maganak valamit amitol remelhetoleg jol erzi magat. Mondhatjuk h ez egy hatalmas vidampark, millio fele lehetoseggel. Amibol a legtobb van az a "hullamvasut". Vannak kifejezetten valok, vannak olyanok amibe kb mindenki beulhet es vannak az ugynevezett thrill ride-ok. Ez az amin eloszor is elgondolkodsz h akarod-e. Aztan sorba allsz, es amig eljutsz oda h vegre beszallhatsz a jatekszerbe 3x elgondolkodsz azon h tenyleg jo otlet-e ez. Amikor bekotnek, elkonyveled magadban h egy allat vagy es valszeg elment a maradek jozan eszed is, amikor idejottel. Aztan elindul vonat es rendszerint felhuznak valami magas pontra, aztan amikor atbillensz a csucsponton es megindul a szaguldas pl 70 meteres melysegbe, akkor mar csak sikitasz ahogy a torkod birja. Szoval reggeli kv helyett valszeg megtenne ebresztonek.

Ez a park szerintem az egyik legnagyobb lehet. 54 kulonbozo jatekszer van benne, amibol talan 11-12 ilyen adrenalin-ugraszto. Van azonban egy nagy baj a parkkal: sorba kell allni az egyes hullamvasutakhoz es neha nem keveset. Nekunk 5 orank volt a parkra, 3 ride fert bele. Ezert mondjuk leginkabb a Titan nevu monstrum a hibas, mert ott konkretan 2 orat alltunk a sorban. A Texas Giant es a Batman egesz turheto volt a 30 perces sorral. Nos igen, ez sz.pas hogy esetleg orakat kell sorban allni, h aztan 1-1,5 percig elvezd a rettegest. Persze van megoldas. Egyreszt vehetsz szezon-jegyet es mondjuk 2 hetente benezhetsz 2-3 ride-ra. Masreszt ha hajlando vagy az amugy is borsos belepo 1,5-2-szereset kifizetni akkor megugorhatod a sorokat es mehetsz egyenesen a vonatokhoz. Igy nyilvan egy nap le lehet zavarni tizenegynehany futamot.

En meg soha nem voltam ilyen parkban, szoval en maximalisan elegedett vagyok. Egyreszt bevezetesnek pont jo volt ez a 3 "futam", masreszt megertettem h van ertelme a szezonjegynek, mert kb lehetetlen 1 nap alatt akarcsak bejarni is ezt a parkot. A Giant es a Titan olyan tipusu h raulsz a palyara, nincs fejjel lefele megtett szakasz, viszont van melybe zuhanas, horizontalis spiral, vagy felig megdontott melybe zuhanos resz. A Batman-en feletted van a vezetosin es logsz. A palyan nincs hatalmas magassag, de van benne csavar es fejjel lefele megtett vertikalis spiral. A Giant utan, amikor raneztem a Titan, komolyan elgondolkoztam h akarom-e azt. Hatalmas nagy a foldrol nezve, de kar lett volna kihagyni.

Termeszetesen a parkban van szamos egyeb jateklehetoseg is, meg kb 1000 kajalda, csak gyozzed penzzel. Mivel az ido legnagyobb resze sorban allassal telt sok kep nem keszult. Egyebkent is, a kepek nem-igen tudjak visszaadni az elmenyt. Ennek ellenere feltoltok ide parat, de inkabb menjetek es probaljatok ki egy ilyet eloben...








2014. május 11., vasárnap

Szallide-szalloda

Uzleti uton az ember fia kell h lakjon valahol. Szallodaban.

Houstonban szallodabol van jonehany. Nem tudom h mindenhol igy van e a varosban, de itt kb minden sarkon van 2. Kozvetlen mellettem van egy, az ut tuloldalan van rogton 2. 5 perc setara akad meg legalabb masik harom.

Erkezesemkor csucsido volt, minden szalloda kb tele. Az oka a rendes eves energia konferencia, Offshore Technology Conference, hogy rendes neven emlitsuk. Emiatt a felhajtas miatt a hotelek is felnyomjak az arakat a szokasos 3-4-szeresere. Tiszta orulet.

Szoval en ugy foglaltam szallodat, h mondtam barhova megyek ahol ures hely van. Alapvetoen szerencsesnek mondhatom magam. A konferencia miatt mar a repjegy is necces volt es amivel jottem az kb a legrovidebb repulesi idovel jaro ut lehetett. A hotel is eleg jo helyen van. A training center ahol az elso 2 hetet toltom kb 15 perc autoval (mar ha eppen nem szaladsz bele egy dugoba), aztan az iroda ahova a harmadik heten megyek majd, az is kb 15-20 perc lehet innen. A hotel a Galleria kozvetlen szomszedsagaban van. Ez a Galleria egy nagy plaza. Ilyen 3 Arena nagysagut kepzeljetek el, csak eppen szerintem nem er annyit. Illetve hat ez relativ. Az Arenaban ugye nincs Armani vagy Louis Vuitton uzlet, de talan nem is hianyzik. Viszont a Galleriaban nincs egy normalis elelmiszerbolt. Otthon ugye kb minden plazaban van egy Spar v Tesco, v valami. Ebben ilyen nincs. Van sok ezer negyzetmeter ruhabolt viszont. Egyik sem tunt emesztheto arkategorianak viszont. De ellenben amde es amit akartok, van a Galleriaban egy mujegpalya. Gondold el h pl a Westend aluljaro szintjen, ahol a szokokut van, lenne egy mulyegpalya. Nos itt van. Ez mar csak azert is erdekes szerintem, mert Houston nem Alaszkaban van, es mostansag pl 30 fokos meleg van mar eleg rendes paratartalommal. Szoval a mulyegpalya itt szerintem kb telen-nyaron elerheto. Ez pl szerintem tok jo, mert aki szerint az nem csak 3-4 honapig tudja hasznalni, mint otthon.




Aztan ezen a kornyeken meg jarda is akad. Eleg sokat lehet itt setalni, teljesen szabalyosan. Ahogy hallottam ez nem tipikus errefele. Mondjuk rettenet sok minden nincs is a kornyeken, amit erdemes lehet megnezni. Azert megis jo h ha eppen ugy hozza kedvem akkor korbe tudok nezni, hogy lakoznak itt az emberek.

En a teton kaptam szobat. Na nem kell izgulni, nem penthouse ez, csak szimpa szallodai szoba, hutovel, furdovel, tevevel, aggyal es kanapeval. Van hajszarito, vasalodeszka es WIFI is. Viszont nincs benne az arban a reggeli! Ez nekem eleg meglepo volt, foleg azokert az osszegekert amiket elkernek. Na mind1. Egy bufereggeli amugy 14 dolcsi es az itteni szokasok szerint erre illo adni 15% borravalot. Ha csak kv-t akarsz inni az gratisz. Akar a szobaban is osszedobhatod (fozoben viz, meg kv-parna es kb 2 perc alatt lefo), vagy ha lemesz a reggelizobe ott szabadon csapolhatsz. Az is jo szerintem h a recepcio mellett van viz, de nem csak szimpla hanem egy tal gyumire van raontve igy kellemes gyumolcsos.
Szoval a 15. emeleten lakozom, de azert a kilatas nem eppen pazar. Egy zsak hazra lehet ralatni. A TV-n bejon 42 csatorna, de abbol kb 10 tunik erdekesnek szamomra. Reggelente a FOX 26-ot nezem, ami talan ilyen helyi csati lehet, de legalabb is 15 percenkent elmondja az idojaras elorejelzest es ami ennel is fontosabb is, bemondja az aktualis kozlekedesi helyzetet. Eleg sokat foglalkoznak ezzel es mar latom h ez fontos itt, mert egy koccanas miatt kepesek 2 savot lezarni es akkor rogton alakul a remek dugo.




A masik amit meg kell emlitenem az a legkondi. Kicsit mas ez itt mint otthon. A lentebbi kepen lathatjatok h a legkondi itt eleg massziv darab es rendesen elnyomja a tv hangjat amikor megy. En nem szeretem ha folyton megy, ilyen automata modban. En ejszakara ki szoktam kapcsolni. Eloszor kiprobaltam h magasabb homersekleten hagyom, de akkor ugyan nem fagyasztja le a szobat, de gyakran kapcsol. Igy jobb, ha este lehutom a szobat akkor reggelig pont jo.


2014. május 10., szombat

JSC avagy "Houston, we have a problem"


A JSC a Johnson Space Center. Ugye mindenkinek megvan az ominozus kifejezes: Houston, baj van. (Houston, we have a problem.) Na ugye, h ugye. Ha Houston akkor NASA. Houstonban nincs rettenet sok latnivalo, de az urrepulos latogato kozpont az tuti elem lehet a latnivalok listajan. 



Vasarnap miutan mindenki osszeszedte magat, ide indultunk. Szuk egy oracska az ut innen a Galleria kornyekerol. 23 dolcsi a felnott belepo, de ha fulest is akarsz, ami folyton mondja neked h mit kell latni, miert es hogyan akkro az plusz 5 dolcsi. Bementunk. Kaptunk egy darab papirt, h mi hol van, es meg olyan is volt rajta h mit ajanlanak megnezni ha a.) 2-3 orad van vagy b.) 4-5 orad vagy c.) ha egesz nap raersz. 
Ha informalodni akarsz h mi is tortent az urben, milyen az elet, mik a kihivasok, hogyan fejelodtek az eszkozok, akkor olvasni kell a tablakra kirakott sok-sok feliratot. Vagy gondolom az audioguide (fules) is elmondja neked. Mi azert kozel sem olvastunk el mindent. 
Az urrel szorosan osszefugg a Star Wars film es hat ugye ha van par Star Wars maskaras ember akkor a rajongok rogton beindulnak. Itt is volt Han Solo meg Csubbakka meg birodalmi robot es volt is sorban allas 1-1 foto kedveert. A Space Center fel van osztva teruletekre. Nemelyikbe barmikor belephetsz, mashol viszont adott idoben kezdodnek a bemutatok. Mi eloszor bambultunk kicsit itt-ott, elolvastunk par feliratot, hogy hogyan tesztelik a ruhakat meg a pajzsokat, meg miert es hogyan edzenek az asztronautak. Aztan megneztunk egy kis eloadast arrol, h milyen az elet az urben. Egy holgy elmondta peldaul h hogyan kell pisalni ott fenn, es hogy mivel a viz ott eleg nagy kincs, a vizeletet ujrahasznositjak. Aztan azt is megtudtuk h a sulytalansagban egy zsakba kotozve alszanak es a zsakok ugye barhol lehetnek (ertsd oldalfalon v epp a plafonon). 
Ezutan beultunk egy videora, ami osszefoglalja az urrepules tortenetet, beleertve a sajnalatos tragediakat is. A video kb 15 perc, de utana egy tarlaton vezetnek korbe, amin tovabbi erdekes infokat lehet megtudni, illetve megtapogathatsz egy holdkozetet is. Namost ez ugye olyan h vagy elhiszed vagy nem. A kodarab konkretan mar fenyesre van tapizva es ranezesre felolem akar a Marshol, akar a holdrol, de akar a szomszed kobanyabol is szarmazhat. Mindenesetre a feeling megvan :)



Van egy olyan resz is, ahol bemaszhatsz egy urrepulo belsejebe. Konkretan az ironyito fulke alatti reszbe es az iranyito fulkebe. Jo a fulkebe nem tudsz beulni, de ott van elotted, csak eppen uveggel levalasztva. De azert erezheted h ott esznel kell lenni, mert valszeg nem mind1 h a tobb 100 gomb melyiket tapicskolod amikor lekiabalod a Foldre h "Houston vagy egy kis gond".
Nyilvan van egy hatalmas kajada resz is, mert ha egesz nap ott dekkolsz akkor feltehetoleg megehezel. Milyenek az arak? Szerintem elfogadhato. Nem olcso, de ha mar itt vagy akkor szerintem ezen nem akadsz fenn. Egy vizet az automatabol 2.75ert lehet kapni, egy burgert sult burgonyaval meg hasonlo adag vizzel 12 dolcsiert vettem.



A masik nagyobb program, egy vonatozas vagy kocsikazas. Kinek hogy tetszik az elnevezes. Ok konkretan tram tour-nak hivjak. Ez egy olyan szerelveny ami gumi kerekeken mozog szal nem kotott palyas. A lenyeg h beul sok-sok ember egy nyitott vonatocskaba, ami elindul az igaz urkozpont teruleten. Itt van hangosbemondos tajekoztatas h mikor mit lehet latni, vagy mi miert erdekes, de a lenyeg h epuletek mellett haladunk el es abban ma is dolgoznak emberek es mind az urrepules tokeletesitesen dolgozik. PL a kajanak ugye eleg jol eltarthatonak kell lenni, meg mostansag ugye uj repulo szerkezeteket fejlesztenek. 
Az az erdekes h marha sok parkolo van. Mivel vasarnap voltunk ott, szinte minden parkolo ures volt, de igy is az volt az erzesem h a fel vilag ott dolgozik. Vagy erosen felulterveztek a szukseges helyek szamat :) A tura soran bementunk az iranyito terembe. Innen effektive iranyitottak dolgokat ha jol emlekszem az elmondottakra, de utobb felujitasra kerult. A kepernyokon Windows 7-es bejelentkezo kep volt szoval Isten segitse, akiket ezzel iranyitanak, ha jon egy kekhalal. Az eloado csaj szerinte az uj Orion program gepeit tutira innen fogjak iranyitani. Lattunk kepernyo kepet arrol, h abban a pillanatban is dolgoztak emberek, mert az nemzetkozi urallomason most is van 6 ember es veluk foglalkozni kell, es ez a kep allitolag a szomszedos szobabol jott.



A vonatozas masodik allomasa a rakatepark. Ki van allitva 1-2 raketa, meg par hajtomu, de az igazi erdekesseg az Apollo 5 elfektetve egy hatalmas hangarban. Hihetetlen ott allni, es vegignezni a monstrumon. Ha futsz korulotte 5 kort az eppen eleg edzesnek. Persze belemaszni nem lehet, de korbe ki van irva az Apollo program osszes reszlete. 





Amikor ezt a korutat befejeztuk, tulajdonkeppen befejeztuk az egesz latogatast is. 11 korul erkeztunk es mar 3:30 korul volt amikor eljottunk. Van ami kimaradt persze de a lenyeget lattuk szerintem es ha mar itt van az ember akkor megeri beugrani ide 4-5 oracskara. Kicsit persze shoppingultunk is es kicsi a vilag alapon a shopban osszefutottunk egy pesti kollegaval.

Utazas az ismeretlenbe

Megj.: nincsen magyar billentyum

Nos az a helyzet, h Amerikaban vagyok. Nem, nem magamtol jottem ide, es nem nyaralok, ez uzleti ut. A felreertesek elkerulese vegett: ez nem nyaralas. Jo van a dolognak pozitiv oldala is, peldaul elvezheti az ember a kulonbozo ettermek kinalatat, de ez akkor is munka-ut. Tortenetesen nekem ez most ugy esett h eppen szuletesnap korul, ugyhogy en ezt most kicsit ugy fogom fel h a ceg megajandekozott egy ameriakai uttal.

Eloszor is az utazasrol:
En Munchenen keresztul jottem. Budapestrol ugye nincs direkt repulo. Ja es h hol is vagyok a hatalmas orszagon belul? Houstonban. Szoval majus 3an reggel indultam. Inkabb hajnalban mert 4re mar jott ertem a taxi h a repterre vigyen. Amerika ugye kisse mas idozona es en a kollega javaslatara azt terveztem h nem alszom semmit a repcsin es akkor megerkezve jo faradt leszek es akkor fogok tudni aludni az itteni ejszakai orak szerint.
Indulas elotti este osszepakoltam kb ejfelre de eszembe jutott meg 1-2 dolog amit el kellett intezni. addig szoszmotoltem h majdnem hajnal kettokor fekudtem le. A 4 orasi tazihoz ugye fel kelllett kelni idoben szal kevesebb, mint 2 orat aludtam. Repterre ki, becsekkolas, sima ugy. A business varoban betoltam egy teat es bambultam a CNN-t. Repcsibe be, felszallas, kaja, landolas Munchenben. Ez egy rovid, 1 oras repules. Repcsin ket kollagaval is osszefutottam es mint kiderult ugyanazzal a geppel jottunk tovabb Houstonba.

Munchenben minden ellenorzes nelkul leptunk be, de a Houstonba indulo gepre mar ujabb ellenorzes aran juthattunk csak be. Egy nem tul kedves, pattogos holgy kerdezgetett, h minek jovok en ide, meg hol alszom elso este, stb de vegul is beengedtek a gepre eleg siman. Az ilyen hosszu utat business osztalyon tesszuk meg ceges ut eseteben. Kulon kapu vezetett a repcsi elejeben levo business osztalyra, es oda belepve rogtunk ugrott a szemelyzet. Elvettek a kabatot es elrejtettek valami szekrenybe, rogton hoztak inni ha kertel es adtak egy menut, h kivalaszthasd mit akarsz majd enni. En egy mogorvabb ficko mellett ultem, aki nem volt beszedes, de nem is akadt fenn amikor at akartam maszni rajta az ut soran. O felrakta a fejhallgatot a fules es vegig tevezett v aludt. Eleg kenyelmes volt a repules de a 8. ora utan mar a business osztaly kenyelme sem volt eleg nekem. A szek szepen szabalyozhato, akar teljesen le is dontheted szunyalashoz. Mindenkinek sajat TV, amin filmeket nezhetsz, jatszhatsz, zenet hallgathatsz vagy nezheted a terkepen hol is tart a repcsi.
Hoztak fustolt lazacot meg az eloetel elott. Aztan en salatafelet toltam eloetelnek, majd halas-kagylos temat foetelnek. Finom bort is adtak hozza. Ezekkel en tele is lettem es a sajttalat meg a fagyit, amit desszertkent ajanlottak mar ki is hagytam. Ezutan csendbe borult a repcsi. A sztyuvik meg ugye vegigjartak hatha vasarolni akarsz, de utana mindenki tevezett vagy aludt. Persze ha barmire szukseged volt, csak meg kellett nyomni a gombot a taviranyiton es maris jott valaki es hozott barmit.
Az ut vege fele kiosztottak a papirost amit ki kellett tolteni. Szamomra ez teljesen erthetetlen h minek mert nagyreszt az volt rajta amit a vizumba is beirtal meg a kotekedo csajjal megbeszeltel Munchenben. De nem baj beirtam h nem hozok semmit magammal, ami miatt barkinek izgulni kene. Ekkor jott megegy kaja. Valami sult csirkes tema volt, meg gyumolcs es meg is esttem de mar marhara nem hianyzott. Miutan leszalltunk mar minden bajom volt mert nem csak a fejem fajt, meg faradt voltam hanem a hasam is ugy ereztem kiszakad.

A repules relativ nyugodt volt. Az ut nagyreszet lehuzott "redony" mellett tettuk meg mert annyira szikrazo napsutes volt ott a magasban, h neha amikor kikandikaltam, szabalyosan ugy ereztem kieg a szemem. Az utolso fel ora kicsit zotyogos volt, de azert nem volt veszes. A repcsin aludtam kicsit, kv 2x1 orat, de direkt nem vittem tulzasba.
Leszallas utan az utlevel ellenorzes relativ gyorsan megvolt, alig kerdeztek valamit tolem. Begyujtottuk a taskakat de ezzel meg nem volt vege, utana volt megegy ellenorzes, ahol a repcsin kitoltott papirt kellett leadni. Nehany embert kiszolitottak es kivittek kulon szobaba gondolom ellenorzesre de mi harman rendben atleptunk ezen is. Ezutan egy busszal elmentunk az autokolcsonzos helyre. En taxival mentem volna a szallodaba, de a kollega ugy is berelt autot es arra fele volt a szallodaja mint nekem, szoval elvitt. Autot is sikerult hamar elintezni, beultunk. Fel Houston fel van turva ugyhogy neha keringoztunk kicsit mire kitalaltuk merre is kell menni. En az autoban mar vegig asitoztam es a fejfajas sem szunt meg. Vegul is valami 40 oraja voltam mar ebren ez ekozben csak kb 4-5 orat aludtam, azt is darabokban. Megegyeztunk h egyutt vacsizunk, de en a szallodaban ugy dontottem h akarmi is lesz en lefekszem. 6 orakor estem agyba es hajnal 3ig aludtam. Utana is szundikaltam meg, de 5:30 korul nem birtam tovabb es felkeltem...
Innentol kedve mar rendben vagyok. sikerult teljesen atallni az itteni idore. Vasarnap rogton kikapcsolodtunk egy kicsit, de ezt majd egy masik bejegyzesben meselem el....



2014. február 11., kedd

Kitörés 25 / 35 / 60



A Kitörés Emléktúra megemlékezés, azokról a magyar és német katonákról, akik a II. világháborúban két és fél hónapon keresztül hősiesen védték Budapestet a Vörös hadsereggel szemben (történelmi megemlékezés by Origo(r).

Attól függően mennyire vagy perverz (=kemény) választhatsz, hogy 25, 35 vagy 60 km-en próbálod ki magad. Én úgy gondoltam 25km-re jó vagyok.
Ez egy teljesítménytúra és 8 óra a 25km szintideje. Hogy még izgalmasabb legyen, február elején rendezik, mert akkor van a történelmi évforduló és ugye éjszaka kell sétálni. A 60-asnak 17 óra a szintideje és februárban ugye ez mindenképp azt jelenti h éjjel is kell menni.

Norbi volt az ötlet eszmei szerzője, hogy erre rá kéne menni. Ezúton is köszönet érte. Február 7én még nem tudtuk h nekivágunk-e. Nem volt az a tipikus téli idő, sőt inkább őszies: pár napja esett az eső és szombatra is esőt mondtak. Érdemes-e elindulni h nyakig sárosak legyünk? Az öregek tanácsa figyelte az időjárás jelentést, ment a deriválás, a függvények teljes elemzése, mégis péntek este abban maradtunk, h majd szombat dél körül döntünk. Én a magam részéről lelkes voltam, mivel még ilyet sose nem csináltam, de természetesen a fejben végzet helyzetelemzés is azt mondta: vágjunk neki ez még nem extrém.

Szombat du 1 és 2 között megszületett a döntés: menjünk. Én már készültem pár hete, legalább is fejben, meg 1-2 cucc megvásárlásával, mondván, ha nem most akkor máskor is jó lesz. Viszont ez a sárban való caplatás elültette a gondolatot a fejembe h egy kamásli talán nem ördögtől való gondolat. A döntés pillanatában épp plázáztam (szándékosan alakítottam úgy a dolgokat) és a telefonos egyeztetés után be is vágódtam egy boltba megvenni a kamáslit. A legjobb döntés volt aznap.

A túra indítása du fél 5 és 7 között történt. A kis csapat azt beszélte meg h 5re ott vagyunk, majd regelés és indulás. A tömegközlekedés nekem jobban kijött, mint reméltem, ezért már 4:35-re a Várban (Kapisztrán tér) voltam. Ahogy mentem felfelé, már több százan megindultak. Szerintem mivel ott állt a tömeg, a szervezők jobbnak látták elkezdeni az indítást. Teljes katonai alakulatok jöttek szembe, meg persze rengeteg kisebb csapat, mint a mienk is.

Hazaérkezéskor

Regelés után megindultunk. Hatan. 17:35 volt. Kaptunk kis füzetet, benne útleírás, távolságok az egyes pontok között, szintkülönbségek, stb. A túra úgy van, hogy elindulsz a várból és a 25km-nél van a 6. ellenőrzőpont. Aki tovább megy a 60asra az ugye folytatja a sétát, aki meg nem az itt kiszáll. A 35km meg úgy jön össze h innen a 25ös ellenőrzőponttól lehet indulni.
Mindjárt az elején egy kaptatóval indul a buli. A Diós-ároknak nevezett úton kell felmászni egy kellemesnek annyira nem értékelhető emelkedőn. Voltak, akik a fogaskerekűt használták segítségül, de mi nem. Meg is lett az eredménye, mire a végére (tetejére) értünk, már úgy éreztük, jó lesz vetkőzni. Az idő amúgy meglepően jó volt. Szerintem +8 vagy 10 is lehetett.

Nem elemezném végig az utat. Ki kell ezt próbálni. Időre vagy sem. Éjjel vagy nappal, de a személyes tapasztalat az igazi. A lényeg h mentünk szépen, elég jó tempót diktálva. Első két ellenőrző ponting még nagyrészt aszfalton, járdán tart az út és itt még meg is álltunk szusszanni, inni. Hanem azért rájöttünk h nagyon állni sem jó. Mert ugye utána nehezebb megindulni, teljes száradásra úgy sincs esély, és ami a legrosszabb h amikor állsz megérzed a full átizzadt ruhát és még fázni is elkezdesz. Aztán meg eljött az igazi túra része is: földúton, ösvényeken. Mivel előttünk már pár százan áthaladtak arra, egy merő sártenger volt minden. Néha csak ragadt, máshol marasztalt, valahol meg csúszott, mint állat. Szerencsére 1-1 sáros szakasz után jött valami szárazabb rész is, kivéve mondjuk a 25km legutolsó - kb 1,5km-es - szakasza, ami végig cuppogott, mint állat.
Fretyak a bakancson
 
Nem nagyon értem miért jó beszívva túrázni. Azt elfogadom, h valaki 2-3 sör után indul neki a bulinak. Ha rendesen tolja, úgy is kiizzadja. Itt azonban volt pár egyén, akinek a 2-3 méteres környezetében elég volt megmaradni. Úgy bűzlöttek a füvescigitől, mintha parfümként használták volna. Az egyik ilyen többször is a környéken volt és én láttam 4x elesni. Összességében lehet többször ült, mint állt, pedig 2 botja is volt. Amennyire jó ötlet volt a kamásli, annyira hiányzott a túrabot. Egyszer nekem is sikerült seggre ülni, még az elején. A hegyeken és az erdőkben voltak olyan szakaszok, ahol régebben lehullott hó, nem olvadt el. Csak meg. Majd újra megfagyott és remek jég lett belőle. Ezen volt ugye egy finom kis sárréteg. Tökéletes kombó a csúszáshoz. Szóval figyelni kellett. Meg a bot jól jött volna az egyensúlyozáshoz. Ez ugye sárban is érvényes, mert elég meglepő amikor leteszed a jobb lábad és elindul balra, mert arra lejt a terep. Szóval a következő projekt egy túrabot beszerzése.

Hogy ne csak a beszívottakat szapuljam, megjegyzem azt is, h volt aki futva közlekedett. Terepfutó valszeg. Nem volt sok belőlük, de kettő tuti elment mellettünk. Gondolom, azért a sárban ok sem tudnak futni, de azért elég tempósan haladtak, amikor nem volt épp sártenger. Ennek fényében talán érthető az elmúlt évek rekordja, mely szerint a leggyorsabban 3 óra és 7 perc alatt teljesítették eddig a 25ös szakaszt.

Közelítő útvonal, de nem az igazi mert ezt már csak utólag hergeltem maps-on. I és J pontok között a zöld terepen vezetett az út
 
Az ellenőrző pontokon néha nem csak pecsétet osztottak, hanem csokit v meleg teát is. Mint említettem egy idő után már nem annyira táboroztunk le, hanem inkább haladtunk tovább és inkább ahol épp szükségét éreztük, tartottunk egy gyors pihenőt. 1-2 percet vagy talán még egy percet se. De az pont elég volt h kicsit kifújjuk magunkat. Az az igazság h számomra a legnagyobb kihívást a fél út körül kialakuló vízhólyag jelentette. Mert az tud azért fájni, meg a tudat h ott van, mert érzed ugye, már épp elég ahhoz h a 4. ellenőrző pont után elgondolkozz, h akár fel is ugorhatnál a villamosra, aminek az útját épp keresztezed. Szóval lett egy hólyag, illetve mint később kiderült 2, a bal lábamon. Emiatt a jobb több terhelést kapott, amit azért vettem észre, mert a combom elkezdett beállni. Hegynek le, de hegynek felfelé is. Nagyon jó volt megállni megpihenni, de ha 2 percnél tovább álltunk, akkor utána az első 100m elég gáz volt. Amikor folyamatosan haladtunk az elviselhető volt. Meg amúgy úgy voltam vele, h amíg nem ordítok a fájdalomtól addig nincs nagy baj és meg akartam csinálni. A sár és a terep meg annyiban jó volt, h nem volt túl sok idő azon gondolkodni h hol fáj, hanem sokszor csak a következő lépésekre figyelni, meg az egyensúlyra.  Szóval mentünk, mentünk, mendegéltünk, és az utsó EP után jött a nagy cuppogó szakasz. Hát azt nagyon utáltam. Már lassabban is haladtam, szűk is volt az út, így ha valaki jött és le akart előzni, akkor mindig félre kellett állni. Aztán folyton csúszkáltam is. Ekkor nagyon anyáztam, h miért is nem sörözni mentünk. Az se sokat segített h nem láttam a dolog végét. Illetve amit láttam, az messze előttem kacsázó fénypontok sokasága, ami azt jelentette h még van hová menni bőven.

Az Oklevél

23:30kor beértünk a 6. ellenőrző pontra, a 25ös szakasz végére. 6 óra alatt lenyomtuk. Elégedett vagyok. Azzal már nem annyira voltam elégedett, h egy remek kis sor végére kellett beállnunk, h megkapjuk az oklevelet, a kitűzőt és a kajára jogosító kis kupont. Meg az a tudat se töltötte el hatalmas örömmel a szívem, h kinn voltunk valahol a világ végén és még egy másik túra várt ránk, ahhoz h valami éjszakai busz közelébe jussunk. 30-40 perc sorállás után végre bejutottunk a presszóba és megkaptunk a jutalmakat. Én megugrottam a meleg teát és inkább lecseréltem szárazra a pólót és a pulcsit. Isteni érzés volt. Az a 30-40 perc, amíg ott álltunk a sorban az nagyon gáz volt. Éreztem, h teljesen vizes ruhám és eléggé fáztam is. Minden vágyam az volt h bejussak a kéglibe és átöltözzek. Amúgy az aláöltözék nagyon jól működött, nem az volt a legnedvesebb, hanem a rajta levő további rétegek.

Nem volt nagy élmény a 25ös célból elbotorkálni a "civilizációig". Ugyan kb 1-1,5km után már aszfalton voltunk és elvileg járt arra egy éjszakai is, de pont egy óra múlva jött volna. Hát arra nem vártunk. Szóval összességében egy cirka 4km-et sétáltunk még végig lejtőn mire lejutottunk a Bécsi-Vörösvári csomópontba. Természetesen elment előttünk a 960as éjszakai, szóval várakoztunk egy fél órácskát a következőre. Ez összességében jó buli volt, csak ne tört volna fel a lábam. Örülök h ott voltam, s talán egyszer a 60asnak is nekiugrok.