2014. május 10., szombat

JSC avagy "Houston, we have a problem"


A JSC a Johnson Space Center. Ugye mindenkinek megvan az ominozus kifejezes: Houston, baj van. (Houston, we have a problem.) Na ugye, h ugye. Ha Houston akkor NASA. Houstonban nincs rettenet sok latnivalo, de az urrepulos latogato kozpont az tuti elem lehet a latnivalok listajan. 



Vasarnap miutan mindenki osszeszedte magat, ide indultunk. Szuk egy oracska az ut innen a Galleria kornyekerol. 23 dolcsi a felnott belepo, de ha fulest is akarsz, ami folyton mondja neked h mit kell latni, miert es hogyan akkro az plusz 5 dolcsi. Bementunk. Kaptunk egy darab papirt, h mi hol van, es meg olyan is volt rajta h mit ajanlanak megnezni ha a.) 2-3 orad van vagy b.) 4-5 orad vagy c.) ha egesz nap raersz. 
Ha informalodni akarsz h mi is tortent az urben, milyen az elet, mik a kihivasok, hogyan fejelodtek az eszkozok, akkor olvasni kell a tablakra kirakott sok-sok feliratot. Vagy gondolom az audioguide (fules) is elmondja neked. Mi azert kozel sem olvastunk el mindent. 
Az urrel szorosan osszefugg a Star Wars film es hat ugye ha van par Star Wars maskaras ember akkor a rajongok rogton beindulnak. Itt is volt Han Solo meg Csubbakka meg birodalmi robot es volt is sorban allas 1-1 foto kedveert. A Space Center fel van osztva teruletekre. Nemelyikbe barmikor belephetsz, mashol viszont adott idoben kezdodnek a bemutatok. Mi eloszor bambultunk kicsit itt-ott, elolvastunk par feliratot, hogy hogyan tesztelik a ruhakat meg a pajzsokat, meg miert es hogyan edzenek az asztronautak. Aztan megneztunk egy kis eloadast arrol, h milyen az elet az urben. Egy holgy elmondta peldaul h hogyan kell pisalni ott fenn, es hogy mivel a viz ott eleg nagy kincs, a vizeletet ujrahasznositjak. Aztan azt is megtudtuk h a sulytalansagban egy zsakba kotozve alszanak es a zsakok ugye barhol lehetnek (ertsd oldalfalon v epp a plafonon). 
Ezutan beultunk egy videora, ami osszefoglalja az urrepules tortenetet, beleertve a sajnalatos tragediakat is. A video kb 15 perc, de utana egy tarlaton vezetnek korbe, amin tovabbi erdekes infokat lehet megtudni, illetve megtapogathatsz egy holdkozetet is. Namost ez ugye olyan h vagy elhiszed vagy nem. A kodarab konkretan mar fenyesre van tapizva es ranezesre felolem akar a Marshol, akar a holdrol, de akar a szomszed kobanyabol is szarmazhat. Mindenesetre a feeling megvan :)



Van egy olyan resz is, ahol bemaszhatsz egy urrepulo belsejebe. Konkretan az ironyito fulke alatti reszbe es az iranyito fulkebe. Jo a fulkebe nem tudsz beulni, de ott van elotted, csak eppen uveggel levalasztva. De azert erezheted h ott esznel kell lenni, mert valszeg nem mind1 h a tobb 100 gomb melyiket tapicskolod amikor lekiabalod a Foldre h "Houston vagy egy kis gond".
Nyilvan van egy hatalmas kajada resz is, mert ha egesz nap ott dekkolsz akkor feltehetoleg megehezel. Milyenek az arak? Szerintem elfogadhato. Nem olcso, de ha mar itt vagy akkor szerintem ezen nem akadsz fenn. Egy vizet az automatabol 2.75ert lehet kapni, egy burgert sult burgonyaval meg hasonlo adag vizzel 12 dolcsiert vettem.



A masik nagyobb program, egy vonatozas vagy kocsikazas. Kinek hogy tetszik az elnevezes. Ok konkretan tram tour-nak hivjak. Ez egy olyan szerelveny ami gumi kerekeken mozog szal nem kotott palyas. A lenyeg h beul sok-sok ember egy nyitott vonatocskaba, ami elindul az igaz urkozpont teruleten. Itt van hangosbemondos tajekoztatas h mikor mit lehet latni, vagy mi miert erdekes, de a lenyeg h epuletek mellett haladunk el es abban ma is dolgoznak emberek es mind az urrepules tokeletesitesen dolgozik. PL a kajanak ugye eleg jol eltarthatonak kell lenni, meg mostansag ugye uj repulo szerkezeteket fejlesztenek. 
Az az erdekes h marha sok parkolo van. Mivel vasarnap voltunk ott, szinte minden parkolo ures volt, de igy is az volt az erzesem h a fel vilag ott dolgozik. Vagy erosen felulterveztek a szukseges helyek szamat :) A tura soran bementunk az iranyito terembe. Innen effektive iranyitottak dolgokat ha jol emlekszem az elmondottakra, de utobb felujitasra kerult. A kepernyokon Windows 7-es bejelentkezo kep volt szoval Isten segitse, akiket ezzel iranyitanak, ha jon egy kekhalal. Az eloado csaj szerinte az uj Orion program gepeit tutira innen fogjak iranyitani. Lattunk kepernyo kepet arrol, h abban a pillanatban is dolgoztak emberek, mert az nemzetkozi urallomason most is van 6 ember es veluk foglalkozni kell, es ez a kep allitolag a szomszedos szobabol jott.



A vonatozas masodik allomasa a rakatepark. Ki van allitva 1-2 raketa, meg par hajtomu, de az igazi erdekesseg az Apollo 5 elfektetve egy hatalmas hangarban. Hihetetlen ott allni, es vegignezni a monstrumon. Ha futsz korulotte 5 kort az eppen eleg edzesnek. Persze belemaszni nem lehet, de korbe ki van irva az Apollo program osszes reszlete. 





Amikor ezt a korutat befejeztuk, tulajdonkeppen befejeztuk az egesz latogatast is. 11 korul erkeztunk es mar 3:30 korul volt amikor eljottunk. Van ami kimaradt persze de a lenyeget lattuk szerintem es ha mar itt van az ember akkor megeri beugrani ide 4-5 oracskara. Kicsit persze shoppingultunk is es kicsi a vilag alapon a shopban osszefutottunk egy pesti kollegaval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése