2018. április 18., szerda

Dubajozás #4 - Ferrari World

Szóval kicsit elmaradtam az írással. Köszi ha visszajöttél...
Március 9-én, pénteken a Ferrari World volt a program. Ez egy kalandpark, vidámpark, akármi. Nem tudom miért épült és miért épült épp az Emírségekben. Úgy értem a Ferrari ugye Olasz, szóval nem teljesen logikus h épp ez Emírségekben legyen egy parkjuk. Miért nem Monza? Valamiért úgy döntött a Ferrari h Abu Dhabiban építenek tematikus parkot. Persze kellenek legek. Például ez a legnagyobb fedett vidámpark a világon, mert egy 200ezer négyzetméter nagyságú tető alatt helyezkedik el. Aztán itt van a világ leggyorsabb hullámvasútja a Formula Rossa. 4,9mp alatt gyorsul 240km/h-ra. Ebben kezdtünk. Alig 5 percet kellett sorba állni, viszont le kell rakni mindent. Nagyon figyelnek rá, h zsebekben semmi ne maradjon, ne lógjon rólad semmi, mert ezek mind csak problémákhoz vezethetnek. Ez amúgy majd az összes "játékra" igaz. Érdemes is előre elpakolni és nem megpróbálni kitömött zsebekkel indulni egy ilyen kirándulásra, mert utána csak rád fog várni mindenki más. Egyszerűen felesleges. Elindulsz, kiesik valami a zsebedből és bosszankodhatsz h elhagytad, eltört, akármi. Pakold el. Szóval beülünk és mondják h támasszuk neki a fejünket a fejtámasznak. Hát megsúgom h ha nem támasztod magadtól akkor nagyon gyorsan oda fog préselődni egyébként is. Katapultszerűen lőnek ki úgyhogy durván dolgoznod kell nyakból ha nem akarsz támasztani. A Formula Rossa nem a legélvezhetőbb hullámvasút a parkban. Egyszerűen hatalmas a sebesség és a az erők amit hatnak rád. Ezekben a parkokban szokás, felemelni a kezd meg sikítozni h mutasd élvezed és nem félsz. A Formula Rossan nem szabad kézzel kalimpálni. Én kinyitottam a számat, de meg is bántam. 3 másodperc alatt száradt ki a menetszéltől. Ettől még ki kell próbálni a Formula Rossat, mert ez egy leg, de vannak más élvezhetőbb kalandok a parkban.

Ferrari World felülnézet, forrás: dubai.ticketbar.eu
 
Bejárat a Marina Mall-ból

Formula Rossa video (7 perces, első soros felvétel, külső felvétel, utasokat mutató felvétel, majd 4:10től külső, a sebességet valamelyest megmutató felvételek)

Megjegyzés: ebből a videóból és a lentebbi kettőből se akard átélni az élményt. A videó nem adja vissza a sebességet és az erőket, amik hatnak.
 
Nehéz amúgy erről a parkról írni, úgyh nem is lesz ez egy nagyon hosszú bejegyzés. El kell menni, ki kell próbálni, megtapasztalni az első sorból. Mi legtöbbször az első sorba ültünk. Ez megemelte kissé az amúgy sem alacsony pulzusomat, de megéri. A Formula Rossa amúgy 2,2km hosszú. Ezt kicsit nehéz elhinni, mert 1 perc alatt lemegy a ride (huhh, minek mondjuk ezt magyarul? egy kör az adott pályán...). Voltam már 1x hasonló parkban. 2014ben az amerikai kirándulás során (meg lehet keresni a blogbejegyzések között..) Akkor nagyon sok idő ment el sorban állással úgyh el is döntöttem h legközelebb ha lesz ilyen akkor gyorsítós jegyet veszek. Így is történt. A Ferrari World-be kb 17ezer forint a belépő. Az alap belépő. Van ez ezüst jegy (ezt vettem én is), ami 3 gyorsítót tartalmaz. Ez azt jelenti h pl ebben a parkban 29 attrakció van. A park délelőtt 10től este 8ig van nyitva. Szóval ha sokan vannak és mindenhová be akarsz jutni és mindenhol mondjuk 20-30 percet sorba kell állni, akkor 1 nap nem lesz elég. Amcsiban anno az egyik ride-ra 2 órát álltunk sorba! Szóval a gyorsító azt tudja, h előre ugorhatsz egy sorban. Itt a 3 gyorsítót tartalmazó ezüst jegy kb 22ezer pénz volt. Úgy gondoltam h ha 3 helyen előre ugrunk és máshol még kell sorba állni sokat akkor is van lehetőség az egész nap során elég sok pálya kipróbálására. Nos, nem nagyon volt tömeg. Igazából egy olyan sor volt, ahol úgy nézett ki h akár 30percet is sorba kell állni. Végül a 3ból 2 gyorsítást használtunk el, mert 1et tartogattunk h a Flying Aces attrakcióra másodszor is felülhessünk. Van korlátlan gyorsítást magába foglaló aranyjegy is. Az kb 35ezer, ha jól emlékezem...
Szóval ebben a parkban 29 különböző dolgot lehet kipróbálni. Ebből 4 külön regisztrációt igényel és/vagy feláras. Ezekre mi nem mentünk. Miért? Mert a Ferrari park talán enged következtetni, h ez egy autós park, és ez magában foglal pl vezetéssel kapcsolatos dolgokat. Pl az egyik feláras dolog a Scuderia Challange, ami egy versenyszimulátor. Nem mondom h egyáltalán nem érdekel, de nem vezetek amúgy sem, szóval azért h bénázzak nem fizetek még többet. De lehet igazi Ferrarit vezetni vagy utasként élvezni egy kört a Yas szigeten, de ez is feláras persze. Szóval ezeket nem vettük igénybe. Még mindig maradt ugye 25 egyéb lehetőség.

Egy F1-es járgány

és egy utcai...

Ezek a parkok úgy vannak kitalálva, h a 3 éves gyerek, a 20 év körüli őrült és az idősebb nyugalmasabb korosztály is találjon valami érdekeset benne. Tehát vannak a gyorsaságra koncentráló lehetőségek, de vannak családias dolgok is. Például a 29es számú Bell 'Italia-n egy 2 személyes kis autóba ülsz be, ha akarod kormányozhatsz de valójában a sín és az automatika teszi a dolgát és végig kalauzol néhány fontos olasz területen, ami mellesleg Enzo Ferrarit is inspirálta. A gyosasági dolgok között ugye ott a Formula Rossa, de kipróbálhatod magad a Turbo Tracken vagy a Fiorano GT Challengen is. Utóbbin 2 sor kocsi indul a hullámvasúton és "versenyzik" egymással. Aztán a családi programok között kipróbálhatod a kerékcserét, vagy megnézheted hogyan készül a Ferrari. Van 4D-s mozi is (Speed of Magic) vagy éppen egy virtuálsi repülésre is elmehetsz a Viaggio in Italia nevű pályán. Ezt például én majdnem kihagytam. A leírás semmi izgalmasat nem igért, aztán bementünk és teljesen megdöbbentem. 100% valódi repülési élményt biztosít.
Lehet enni, inni is, számtalan kajálda közül választva. A gyerekeknek van játszótér, falmászási lehetőség. Van kiállítva pár F1 versenyjármű és persze számos utcai Ferrari. A bejáratnál (vagy éppen kijárat, attól függ honnan nézzük) ott egy Ferrari shop, ahol a világ összes pénzét el lehet költeni pedig nem is kocsit veszel, csak pólót, sapkát, pókerkészletet, vagy éppen Ferrari makettet. Szerencsések voltunk. Abszolút nem volt tömeg. A legtöbb helyen kb 5 percet kellett sorba állni. A gyorsító is működik, ha használni akarod, akkor tényleg előre ugorhatsz. A dolgok legnagyobb része fedett részen van. Sőt nem csak fedett hanem légkondicionált. Persze van pár nagy ride, ami az épületen kívülre került, de azért meg megéri kicsi olvadozni a napon. A végén még megemlíteném a Flying Aces-t. Szerintem ez a legélvezetesebb cucc a parkban. Mint írtam 2x voltunk rajta. 4 ember ül egymás mellett és a 2 szélső csak lóg a levegőben. Ez csinál egy hurkot a levegőben ami közben még csavarodik is egyet. A sebesség jó, élvezhető de azért megvan az adrenalin termelődés is. Tessék kipróbálni.

Két videó-link (Flying aces):
Első soros utazás (csak a ride, semmi más, de kicsit csendes, nem életszerű)
Helyi erők videója (6perces a videó, érdemes megnézni, kicsit mutat a helyszínből is, de ez kb a nyitási, mert azóta már zsúfoltabb a hely, 2:25től van a Flyin Aces rész kb 1 perc hosszan)
 
A Ferrari park Abu Dhabi központi busz pályaudvarától kb 40-50 percnyi buszozásra van. A 170es, 180as, 190es és talán 205ös buszok mennek arra. A pályaudvaron kérdezzétek meg. A korlátlan utazásra szóló, jelenleg 30 dirhamért vásárolható heti jegy ezekre a buszokra nem jó. Az a jegy csak a két számjegyű, városon belüli járatokra jó. A buszmegálló környékén álló bácsiktól nem kell félni. Igyekeznek rávenni, h ők elvisznek kocsival bárhová, de ha szépen megköszönöd a lehetőséget és visszautasítod, nem fognak 3x próbálkozni, hanem békén hagynak. A park a Marina Mall (pláza) mellett található. Nekünk ott már nem volt időnk szétnézni, de az is egy hatalmas valami és biztosan nem maradsz éhen ha épp ott szeretnél vacsorázni. Aki esetleg autót bérel, vagy taxizik, annak a busszal nincs gondja, de a Ferrari World pont az a hely, amit tökéletesen meg lehet busszal is közelíteni és egy 10 dirham-es jegy (700Ft a 10dirham) elég az oda és a vissza útra. Kétlem h a taxi ennyiből kijön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése